Jos joku hypoteettisesti kysyisi minulta neuvoja gradun tekemiseen, niin jakaisin auliisti opettavaisella äänellä seuraavia neuvoja:
 

  • Älä jumiudu täydellisen aloituslauseen keksimiseen. Aloita tekstikerän keriminen siitä kohdasta, mistä juttu alkaa hyvin luistaa. Kirjoita johdantokappaleet ja -luvut myöhemmin, kun tiedät, mitä asioita ylipäätään tulet käsittelemään. 

  • Päästä käsistäsi valmista tekstiä – ei valmiita, kokonaisia lukuja, mutta huolellista kieltä ja kokonaisia lauseita, joita on helppo muokata tekstimassana myöhemmin. Jos päässäsi pyörii kymmenen asiaan liittyvää sivujuonnetta, kirjoita ne auki johonkin saadaksesi ajatukset selvenemään, ja pura tekstiksi. Älä jätä tekstiin vaillinaisia lauseita tai kappaleita, vaan kirjoita oikeaa tekstiä tai laita vähintäänkin merkintä, että tämä ajatus on kesken. Ajatusrakenteiden ja huolimattoman tekstin korjailu jälkeenpäin on tuskallista. Valmista tekstiä sen sijaan voi muotoilla helposti suuremmalla skaalalla esimerkiksi asioiden käsittelyjärjestystä muuttaen. 

  • Jos ajatuksesi jumiutuvat, lue. Jos vanhat lähteet eivät inspiroi, tarkista, löydätkö vanhoilla hakutermeilläsi tietokannoista hiljattain ilmestyneitä uusia lähteitä. Työstä tekemäsi ajatustyön pohjalta pari uutta hakutermiä. Lue uusia lähteitä. Inspiroidu. Jatka kirjoittamista.


  • Älä anna itsesi masentua missään vaiheessa. Se on vain ja ainoastaan yksi gradu. Mielikuvat ovat tärkeitä. Ajattele, että "tämä on minun kokoiseni urakka". "Tässä graduprojektissa määrään minä." Anna gradulle hassu lempinimi. On paljon hauskempaa "ottaa painimatsi Mörköä vastaan" kuin "työstää gradua".                 


  • Pidä palkintotauko, kun palautat väliversion ohjaajalle. Osta suklaata, kun saat kirjallisuuskatsauksen kuosiinsa. Juhli viimeiseen tarkastukseen lähtevää graduversiota, julista kaikille PDF-tiedoston luomisen vaiheita ja pidä lopuksi näyttävä julkistamistilaisuus, jossa jaat nimmareita. Pidä huolta, että juhlit valmistumistasi vähintään kolmena viikonloppuna putkeen, kuohuviinin kera. Jaa valmistumisesi ja onnistumisesi auliisti kaikkien kanssa. Hymyileviä ja iloisia ihmisiä on ilo katsella. Muut gradutyöläiset kiristelevät hampaitaan katkerina, mutta kiittävät sinua myöhemmin mielessään, kun käytöksesi aiheuttama ahdistus sai heidät rutistamaan oman projektinsa loppuun. 

  • Jossain vaiheessa gradu vaan tulee valmiiksi. Älä epäröi päästää siitä irti. Täällä toisella puolellakin on elämää; näet sitten.