Jonain aamuna on vain noustava ja sanottava itselleen: "Tänään aloitan aineiston analyysin." Sitten on pestävä tukka ja kammattava naama normaaliin tapaan ja asteltava urheasti kohti gradutyöpöytää. Graduseminaarin esitutkimusraportin kirjoittamiselle on tänään aikaa 28 päivää, eikä minulla ole toistaiseksi sanaakaan tietokoneen muistiin kirjoitettuna.

"Esitutkimuksen" raporotin kirjoittamista on viivästyttänyt erityisesti se, että kerään huhtikuun aikana raivoisasti myös lopullisen gradun aineistoa. Haastattelut ovat lyhyitä ja tiiviitä, mutta niitä on paljon, ja ne ovat ripoteltuina pitkin viikkoa ja pitkin päiviä niin, ettei pitkiä keskittymisjaksoja pääse vahingossakaan syntymään. Välillä pitää käydä luennoilla, ja vapaa-aikaakin olisi kai jossain välissä hyvä viettää. Odotan pääsiäisen ajalta suuria kirjoitusprojektiin keskittymisen suhteen.

Olen erottanut tähän mennessä tekemistäni haastatteluista viisi ensimmäistä niin sanotuksi esitutkimusaineistoksi. Ne tehtyäni tarkistin haastattelurungon mielekkyyden ja tein siihen pari kosmeettista korjausta. Haastattelut on litteroitu (vähän liiankin suurella tarkkuudella), ja nyt teksteistä pitäisi käydä etsimään yhteisiä elementtejä ja aiheita, ja luoda aiheille luokitus.

Haastatteluja jälkikäteen tiheällä kammalla läpi käydessäni tutkailen myös omaa haastattelutyyliäni. Tunnun näissä alkupään haastatteluissa olevan hieman epävarma siitä, onko minulla ja haastateltavilla yhteistä kieltä. Sellaiset sanat kuin "tiedonlähde", "tiedonhaku", "tietokanta" tai "Netti" tuntuvat totta kyllä merkitsevän eri osapuolille erilaisia asioita. Tarkasta litteroinnista on se hyöty, että pystyn pitkänkin ajan jälkeen tekemään päätelmiä siitä, olemmeko haastateltavien kanssa päätyneet puhumaan samoista asioista. Tästä käsitteiden epävarmuudesta johtuen sorrun mielestäni joskus selittämään kysymyksiäni liikaakin. Haastatteluiden tarkoitushan olisi kuitenkin saada kirjaston asiakkaat kertomaan omin sanoin asioista. Jos haluaisin laittaa heille sanat ja termit suuhun, voisin yhtä hyvin lähettää heille monivalintakyselyn valmiiksi muotoiltuine, rastitettavine kysymyksineen.